Home | Seizoen columns | Zomertijd

Zomertijd

Dinsdag 21 Juni 2016

Het voorjaar neemt afscheid op de langste dag en de zomer treedt in. De meeste groei hebben we nu gehad en het voorjaar laat een prachtige erfenis achter. Voldoende regen en zon geven een bijzonder groene en frisse natuur.

Goed voor alles en ja… soms leverden de weersomstandigheden ook bizarre situaties op, maar die liggen achter ons. Het is zomer!
De tijd om de verzorging van mens, dier en tuin niet te vergeten. Eigenlijk de tijd om dat vooral buiten te doen. Als het even kan…
ga er op uit. Kijk eens naar de bomen, de vruchten in de dop, de uitbundige bloemenpracht van de diverse struiken en vaste planten, maar ook de ingetogen, subtiele bloemenpracht van bloemenmengsels. De groentetuin, de klim- en struikrozen. En alles zo groen. Ingetogen schoonheid.

Vakantie? Waar gaan we dit jaar heen en wat doet het met ons. Want elke bestemming, elk land, heeft zijn eigen typische natuur en tuincultuur. Van de prachtige Engelse tuinen en parken, met de nadruk op bomen en planten rondom een monumentaal pand tot de gründliche Duitse parken en tuinen. De zo kenmerkende en kleurrijke tegelcultuur in Portugal (waarom in Nederland geen tuinmuur of overkapping betegelen aan de binnen en/of buitenzijde?). De felle Spaanse kleuren en bijzondere potplanten. Het Italiaanse design met een groot assortiment aan bomen en niet te vergeten de zuilvormige cipressen. De typische Franse terrasjes met hun parasolvormige bomen.

Het leuke is… geef je ogen de kost en zie hoe iedereen een andere originele oplossing of invulling heeft voor een tuinuitdaging. Sta open voor vakantie-invloeden. Neem een leuk tuinidee mee van vakantie en mogelijk heb je er jaren plezier van. Ben je weer thuis, in je vertrouwde groene omgeving en zie je de kans om het anders te doen? Pak het aan. Het najaar is daar uiterst geschikt voor.

Geniet van een mooie zomer, het grote geheel, de kleine details van de natuur.
Een zomer om niet te vergeten.

Jan-Hein Stadhouders