Home | Seizoen columns | Wintertuin

Wintertuin

Donderdag 21 December 2017

Wintertuin

De eerste sneeuwbuien zijn voorbij getrokken. Waarom geeft dat toch altijd zo’n bijzonder gevoel? De kinderen enthousiast, de ouders romantisch. Vooruit naar buiten, maak de buitenhaard aan, warme chocomelk erbij. De tuin in en plannen maken. Nu heb je er alle tijd voor, want de tuinarbeid en het tuinonderhoud is vrijwel klaar.

Wilt u misschien een wintertuin? Er zijn zoveel bomen en heesters, maar ook vaste planten die de moeite waard zijn, zo herkenbaar zijn in de winter. Bomen kun je niet alleen aan de bloei en het blad herkennen, kijk maar eens naar het prachtige silhouet van een boom, denk aan de bakenbomen langs de Maas… zo typisch populier.
De linde, beuk, eik, de els met zijn zwarte ‘proppen’, de noot met zijn ongestructureerde kroon en natuurlijk ook de zuilvormen. Ook de bomen met een dakvorm, knotvorm, leivorm of kandelaarvorm. Deze laatste zijn natuurlijk geen groei eigenschappen van een boom, maar gemaakt door kwekers. Ik noem dat geamputeerde bomen, die je steeds in vorm dient te houden. Doe je dit niet, dan zal elke boom na een aantal jaren weer zijn oorspronkelijke habitus aannemen. Je zult altijd blijven zien dat deze eerder gevormd was.

De structuur van de bast is ook zo’n mooie eigenschap en herkenning. Een gladde bast bij de beuk, een robuuste bij de boomhazelaar en de prachtige witte bast met ‘ogen’ bij de berk.
Een heerlijke ‘feel good’ struik is de geurende toverhazelaar (Hamamelis), en de eveneens geurende sneeuwbal (Viburnum bodnantense ‘Dawn’), beiden bloeiend in najaar tot het voorjaar. De kornoelje (Cornus) met zijn bijzondere bastkleuren, de zandkleurige grassoorten die het jaar uitwuiven.
En als we tóch in de stemming zijn: de kerstroos, de Bergthee met z’n rode bessen (Gaultheria) en Leucothoe (heeft geen Nederlandse naam, google maar eens… u kent hem wel). De groenblijvende, zachte naaldvaren (Polistichum setiferum ‘Herrenhausen’): een must voor elke tuin waar schaduw is.

Kortom, als u toch van wintersport-sneeuw-vuurhaard-chocolademelk-buitenleven houdt, zijn dit echte aanraders voor uw wintertuin.

Tenslotte: de rente op arbeid en verblijf in een wintertuin is óók TUINGELUK.

Wintergroet,
Jan-Hein Stadhouders