Home | Seizoen columns | Wintertint

Wintertint

Zaterdag 21 December 2013

In mijn vorige column sprak ik over vijftig tinten, maar in de winter -een èchte winter- is er maar één tint. Maagdelijk wit, sneeuwwit.
Dat kan nog wel even duren, want op dit moment is alles nog groen. Sterker nog… het lijkt wel of de natuur nog niet stil heeft gestaan. Een hele lange herfst met hoge temperaturen die inmiddels naadloos overgaat in de winter. En het weerpraatje gaat steeds vaker over komt ie nog, of dit jaar misschien wel niet. Mogelijk een staartje of toch maar weer de winter opzoeken.

En wat moeten we nu toch met onze tuin? De beuk en noot tegen een staalblauwe lucht, de winterbloei van de Viburnum botnantense “Dawn”, de Fagus in zijn winterkleur, prachtig bruin, de rozenbottels, de vruchten van de Gelderse Roos.

Het vergeten tuinseizoen in al zijn pracht.

Een seizoen, hèt seizoen waarin bij uitstek nieuwe plannen voor de tuin kunnen worden gemaakt, de uitvoering van uw project ter hand genomen kan worden, maar bovenal de tijd om te planten. De be ste tijd om te planten.

Alle planten die nu de grond in gaan hebben de beste kans zich te ‘zetten’, te wortelen voor het voorjaar begint. Hierdoor groeit de beplanting in het voorjaar direct aan, waardoor de eerste droogteperiode van het voorjaar beter wordt weerstaan.

Het scheelt, hoe bijzonder ook, bijna een groeiseizoen of je plant in de winter of in het voorjaar!

Dus allemaal aan de slag in de wintertuin, vergeet dit seizoen vooral niet. Het brengt 12 maanden tuingeluk nog dichter bij.
Een mooi winterseizoen, met mogelijk toch een tint waarin de kleur van de buiten openhaard gezelligheid en warmte geeft.

 

Jan-Hein Stadhouders