Home | Seizoen columns | Voorjaar in het najaar?

Voorjaar in het najaar?

Maandag 16 Oktober 2017

Voorjaar in het najaar

De natuur lijkt ontregelt. Of is de natuur juist heel goed (of te goed) geregeld? Bij mijn buurman lopen de lammetjes in de wei. Een wonder van liefde zou je zeggen. De waarheid is natuurlijk iets minder romantisch.
Het beeld blijft echter hetzelfde: een warme, wat kortere, zonovergoten dag, maar dan met herfstkleuren. De Indian Summer in optima forma.
Met name de esdoorn, mits niet op te droge grond, maar ook diverse eiksoorten zoals Quercus cerris, zorgen voor fantastische kleuren, nu al. De Parrotia, de ultieme 4 seizoenen boom, die model stond voor ons bedrijfslogo. De Koelreuteria paniculata met prachtige zaaddozen.
Kijk eens wat langer naar de natuur, naar de verkleuring en met zo’n nazomer als deze, is dit alles nog intenser.

Gisterenochtend tijdens een wandeling op De Maashorst kon je de bladeren horen vallen. Het blad zorgt voor een fijne voedingsbodem voor de paddenstoelen, die in allerlei vormen, motieven en kleuren in grote getalen aanwezig waren.
Honderden spinnenwebben met dauwdruppels, de zon erop, ware kunstwerken, zo mooi om te zien. Het heeft direct invloed op de gemoedsrust, de najaarszon die zo verwarmt. Volgens mij heeft dat ook zijn uitwerking op huisdieren en zeker voor de dieren in de natuur. Vrolijk zijn ze -net als wij- op deze hartverwarmende dagen.

De herfst staat symbool voor verval, tenslotte de bomen worden kaal, planten sterven af, vogels vliegen naar hun zomerse winterbestemming, diverse dieren gaan ondergronds en/of in winterslaap.
De natuur, altijd verrassend, verrassend dichtbij.
De natuur zien, horen, ruiken, voelen.
De natuur, gewoon om ook in het najaar de herfst te omarmen.

Is het nu najaar of voorjaar. Of is het even voorjaar in het najaar?

Herfstgroet,
Jan-Hein Stadhouders