Home | Seizoen columns | Voorjaar 2015: EXPLOSIEF!

Voorjaar 2015: EXPLOSIEF!

Woensdag 20 Mei 2015

Het voorjaar opent na zo’n lange winterse rustperiode vaak explosief.

Ja, natuurlijk gaat het er heel vredelievend aan toe in de groene natuur. Maar het voorjaar opent na zo’n lange rustperiode vaak explosief. Dit jaar niet anders. Je weet dat het komt, je ziet het gebeuren, je voelt het, maar toch ineens…. het is voorjaar!

Een explosie van kleuren, geuren en groen. De bloesem van de Prunus, Malus, Viburnum, Seringen en fruitbomen. Maar ook de eerste vaste planten zoals Brunnera macrophylla, cotton blue, of te wel het vergeet-me-nietje, what’s in a name. Dit is absoluut een favoriet, ook op schaduwplaatsen.

De geur van de Viburnum soorten, je kunt er niet aan voorbij lopen zonder met je neus naar de bloem te gaan en de geur eens goed te inhaleren. Voor mij echt het begin van het voorjaar.

Maar het allermooist is het pallet aan frisse kleuren van zacht frisgroen, buxusgroen, beukengroen, eikengroen, lindegroen, via accaciageel en beukengeel, Fagus sylvatica ‘Dawyck Gold’ naar populierrood.

Ik was bij kennissen die een monumentale burgermeesterwoning bewonen met achter het huis (en zelfs er overheen) een rode beuk. Een gigant van meer dan 100 jaar, met een omtrek van circa 4,5 m¹. Majestueus, zoals onze oosterburen het noemen, een “Naturdenkmal”. Een feest voor de ogen met die prachtige zacht-rode tint.

En de fruitbomen in al zijn vormen van halfstam tot hoogstam. Zelfs in leivormen staan in bloei.

Maar als u al deze kleuren bij elkaar wilt zien dan is een bezoek aan De Tuinen van Appeltern (www.appeltern.nl) een aanrader. Hier strijden zovele bomen, heesters en vaste planten om de meeste aandacht. Ook De Tuinen van Appeltern exploderen.

Het voorjaar, al dat nieuwe leven, die bijzondere kleuren, dat prachtige nieuwe blad.

Jammer is dat dit snel verouderd, kijk ernaar nu het nog kan. Over 2 weken zijn de kleuren niet meer die kleuren.

Veel plezier in de natuur, geniet!

 

Jan-Hein Stadhouders