Home | Seizoen columns | Lenteregen: WELKOM !!

Lenteregen: WELKOM !!

Zondag 27 Maart 2016

Bij deze titel zie ik menig wenkbrauw fronsen. Ik realiseer me dat regen veel  mensen bezig houdt. Nergens wordt zoveel over gesproken als over het weer en met name: regen! We praten er al over als het alleen al wordt voorspéld!
Is het prachtig, zonnig en droog weer, hoor je toch nog vaak: “Ja, maar over twee dagen gaat het weer regenen en de voorspelling is dat de regen een dag of zes zal aanhouden”.
En dat terwijl regen zo belangrijk is. Want waar zouden we zijn zónder regen?

Vanochtend hadden we zo’n lief, zacht, bijna aaibaar buitje. Zachtjes tikte het tegen het dakraam, ik kon het maar net horen en werd er blij van. Windstil en een beetje regen.
Direct dacht ik aan de gazons die geverticuteerd zijn, bemest en doorgezaaid. De bomen en planten die zeer recent de grond in zijn gegaan, bloemenmengsels ingezaaid, vaste planten gescheurd, de tuin gesnoeid, beuken voorzien van beukengrond, de Taxus bemest met Taxuskevercompost en de Rhododendrons voorzien van tuinturf. De rest van de beplanting voorzien van compost en/of (h)eerlijke korrelbemesting. Het gazon ingezaaid met Marathon Spring (what’s in a name) en vergeet ook de potplanten niet.

En dan op deze Paasochtend, hoor ik dat eerlijke geluid van regendruppels. Daar word je toch blij van? De planten in ieder geval wel. Het lijkt wel of ze na deze frisse Lente-douche mooier bloeien, groener zijn, kleurrijker en natuurlijk schoner, want ook het stof is afgespoeld. De hele natuur, de bossen, de polders, de bomen, planten, weilanden en dieren zien er na een paar regendruppels weer zoveel mooier en intenser uit. Alles en iedereen knapt op van zo’n heerlijk buitje.
Wandelen in de natuur, langs het strand, gewoon lekker in de tuin aan het werk of een partijtje voetvallen. Ook met regen kan dit voldoening geven.

Zeker, het tijdstip waarop het regent past ons niet altijd. En natuurlijk, bij veel buitenactiviteiten is regen vaak even niet gewenst.
Toch goed dat regen nog niet te projecteren is, anders hadden we weer een nieuw wereldprobleem.

Regen is onmisbaar. Als we ons dat realiseren, wordt elk buitje met een glimlach begroet. Zeker als je beseft dat na regen weer zonneschijn komt.

Jan-Hein Stadhouders