Home | Seizoen columns | LENTE geurt je tegemoet

LENTE geurt je tegemoet

Zondag 02 April 2017

Met een Viburnum bloem op mijn bureau, inspiratie voor de Lente-column.
Een voorjaar als vanouds, of toch weer niet? De bloei, het is zo voorspelbaar, of toch weer niet? We hebben net de warmste 31 maart ooit gemeten gehad: 20,8 graden. Het was de afsluiter van een prachtige voorjaarsweek. Zo één waar de natuur -de bomen en heesters met name- ineens bloeien of groen worden.

Het is net een sprinter! Daphne Schippers aan de start… het startschot klinkt en luttele seconden later is daar de eindstreep: het is lente. Ongelooflijk, elk jaar weer.
Afgelopen vrijdag, inderdaad de 31ste maart, stond ik in de tuin van een klant waar we 19 jaar geleden twaalf prachtige leikastanjes (Aesculus hippocastanum) hebben gezet. Al die jaren hebben we het onderhoud goed verzorgd en inmiddels zijn ze zo mooi uitgegroeid, dat het een natuurmonument is geworden.
Tijdens de rondgang door de tuin zag, hoorde en voelde je de knoppen open gaan, het samengestelde blad zich ontvouwen. De kastanjes werden groen in een luttel aantal uren.

Gisteren heb ik de Viburnum carlesii alweer kunnen ruiken, een geur die je nooit vergeet. Ik heb deze plant in mijn eigen tuin zo strategisch geplant, dat ik er elke dag langs moet en elke keer stop ik mijn neus in de bloemen en moet ik even ruiken. Vaak niet de mooiste plant, maar die geur…
Mijn zoons heb ik er kennis mee laten maken in hun eerste lente en zij zullen deze plant nooit vergeten. Het was tevens het eerste Latijnse woord dat zij leerden: “Vibunnum” werd het, want de R van Viburnum konden ze nog niet uitspreken.

Je hebt overigens heel veel soorten van de Viburnum: de Virburnum bodnantense “Dawn”, een prachtige winterbloeier, die nu net is uitgebloeid. Of de Viburnum opulus, de Gelderse roos, niet geurend, maar met de karakteristieke witte bollen (sneeuwballen) die je ook veel in bloemboeketten ziet. Soorten te over. Bij velen heb ik ze in de tuin gezet, ook op stam, alleen die écht geurende vind je bijna niet meer op stam. Wel de rijker bloeiende, maar die hebben niet die intense geur.

Terug naar vroeger? Wist u dat de Viburnum een geslacht is uit de Kamperfoelie-familie (Caprifoliaceae)?
Het geslacht omvat een groot aantal sierheesters, struiken waarvan velen inheems zijn. De belangrijkste kenmerken hiervan zijn de goede winterhardheid, mooie bloeiwijze, prachtige herfstverkleuring en bessen die door de vogels zeer worden gewaardeerd.
Bedenk dat vele soorten niet of nauwelijks geuren en diverse soorten zijn (half) wintergroen.
Bel ons gerust voor meer informatie. Wij helpen u graag op weg naar wat heerlijk geurend tuingeluk.

Lentegroet,
Jan-Hein Stadhouders