Home | Seizoen columns | In vuur en vlam

In vuur en vlam

Maandag 21 September 2015

Wat is de overeenkomst van deze herfst en de herfst van de jaren daarvoor? De herfst staat in vuur en vlam. Elk jaar weer. Een feest van herkenning, herinnering aan al die prachtige, warme kleuren die de natuur elk jaar weer een knallend eind van het seizoen bezorgen.

Het is net als met vrienden die je eigenlijk te weinig ziet. Ineens zijn ze er weer en geeft dat weer een heerlijk gevoel. In één keer zijn al die kleuren er weer.

De herfst, misschien wel de tijd om intensief van de tuin te genieten. Tenslotte communiceren we steeds over de vier seizoenen.

Is het toeval? Recentelijk was ik op Appeltern aanwezig en heb ik daar toekomstig tuinbezitters geholpen met het schetsen van tuinideeën, het komen tot een ontwerp voor hun tuin. Bij de meesten was één van de eisen: “Ik wil graag een overdekt terras, een beschutte buitenruimte, een gezellig plekje voor álle seizoenen in onze tuin”.

Ons enthousiasme voor 4 seizoenen werkt!

Natuurlijk is het prettig om in de herfstzon -uit de wind en eventueel bijgestaan door een houtkachel- buiten te genieten van de steeds kortere dagen. Let bij de positionering op de avondzon, de windrichting, de positie ten opzichte van de woning. Drapeer het buitenverblijf in de tuin zo, dat het een bijzonder plekje wordt waar je naartoe wilt/moet!

De dagen worden steeds korter, reden om de dagen steeds intensiever te beleven. Reden om in het tuinplan ook de herfstplanten mee te nemen. Menig plant is op zijn retour, maar nog zo karakteristiek.

De Anemone, Persicaria, Delphinium, Sedum, Echinacea, Ceratostigma. Maar niet alleen in uw tuin, ook langs de weg, in de stad, het dorp en bovenal in het bos!

En dan die bladkleuren, natuurlijk de Parrotia persica (vlamboom of ijzerhout), Liquidambar (amberboom), Acer (esdoorn), Fagus (beuk), Betula (berk), Tilia (linde) Fraxinus (es), Quercus (eik), kortom te veel om op te noemen.

Het gaat maar door tot in de winter, als de eerste planten weer gaan bloeien. Geniet van de periode van de meest warme tinten. Laat de bladblazer en hark staan en verbaas u over de kleurendeken die voor u ligt.

Het gras mag bladvrij zijn, maar de plantvakken zijn gebaat bij alle bladeren. Ze hebben in het voorjaar/zomer zoveel energie gegeven die willen de planten in het najaar/winter weer terug. Dus laat dat blad liggen. Het is ook goed voor het bodemleven, de egel en zovele andere dieren.

Zorg dat dit feest, het feest van herinnering en herkenning zo lang mogelijk duurt. En geniet.

 

Jan-Hein Stadhouders