Home | Seizoen columns | Het is zomer!

Het is zomer!

Dinsdag 21 Juli 2015

Het is weer zomer. Een echte zomer, zo eentje met een heuse hittegolf, met extreme temperaturen. Luchtige kleding, biertje, rosétje en een hapje. Zo één waarin het leven goed is. 

Het is weer zomer. Een echte zomer, zo eentje met een heuse hittegolf, met extreme temperaturen. Luchtige kleding, biertje, rosétje en een hapje. Zo één waarin het leven goed is.

Geldt dat ook voor de natuur, de dieren en de planten? Verzorgen wij die ook zo goed?

Een automatische beregening helpt, maar die heeft niet iedereen en die heb je niet voor de dieren.

Wat steeds weer opvalt is, dat als iets automatisch is, niet alleen aan een beregening, maar ook aan zonneschermen, kanteldaken (Livium), airco, maar ook tuinverlichting, het belangrijk blijft om te monitoren.

Of in gewoon Nederlands: let op!  Houd alles in de gaten.

Bij beregening: een sproeier kan dicht zitten, net niet voldoende bereik hebben of gewoon te weinig water geven, te korte tijd afgesteld staan, waardoor alsnog verdroging op kan treden.

Jonge beplanting verdient meer water en aandacht dan andere, maar blijf monitoren. Ook ziekte en plagen liggen op de loer. Denk hierbij ook aan de Buxusschimmel, de Taxuskever die in vele planten voor kan komen, zoals ook Buxus, Ilex crenata en Hedera etc. Hoe eerder dit wordt opgemerkt, hoe sneller het probleem valt op te lossen.

Controleer ook de bomen op vitaliteit, komen ze goed in blad, hebben ze geen dood hout, is de kroon niet te zwaar, hangen er geen takken tegen het huis? Kortom, monitoren.

Mocht u twijfelen , belt u ons even. Dan lopen we met u de tuin door om samen te monitoren.

Wist u dat dit de tijd is om bijvoorbeeld noten, esdoorns, haagbeuken en berken te snoeien? Veel bomen moeten zelfs in de zomer gesnoeid worden in verband met het zogenaamde “bloeden”.

Hoe dit komt? Bij de hiervoor genoemde bomen geldt dat ze een overdruk opbouwen op de zogenaamde sapstroom. De druk op de sapstroom is nodig om de knoppen en het blad te ontwikkelen. Nadat de bomen in blad staan neemt de sapstroom af, waardoor de bomen bij het snoeien niet meer bloeden. In het najaar, nadat het blad is gevallen, wordt deze overdruk weer opgebouwd en wordt de kans op bloeden dus groter.

Zo, dat waren even wat onderhoudstips.

En verder vooral genieten van de bloemenpracht in de zomer. De schaduw van de bomen. Een mooiere en betere parasol is ondenkbaar. Alle bladkleuren, zo intens. Het dierenleven, een mol is ongewenst maar zo mooi, de vogels, vissen en de egels.

Kortom: geniet, en als u in luchtige kleding aan het biertje of rosétje zit, vergeet niet om te monitoren.

Dat is pas tuingeluk!

Een fijne zomer gewenst.

 

Jan-Hein Stadhouders