Home | Seizoen columns | Herfst 2016

Herfst 2016

Woensdag 05 Oktober 2016

Herfst? Ik verbaas me als ik dat zeg. Het lijkt eerder op een verlengde zomer. Wát een prachtig weer!

De natuur heeft het er maar moeilijk mee. Zeker waar geen mogelijkheid is om water te geven. Water geven is niet afhankelijk van het jaargetijde, maar van de omstandigheden en de omstandigheden van dit moment vragen om water geven. Deze week hebben we bij diverse projecten water gegeven. De planten en bomen zijn ons dankbaar.

Eén boom in mijn eigen tuin is zelfs zó dankbaar dat deze -na eerst het blad te hebben laten vallen (watergebrek in de vakantie?)- opnieuw in blad, maar ook in bloei is gekomen!
Een prachtige leipeer (zie foto) in voorjaarspresentatie! Bijzonder hoe de natuur zichzelf steeds herstelt, aanpast, maar ook steeds opnieuw blijft verrassen.

En we zijn nog niet klaar met het mooie weer, maar de herfst komt er toch echt aan. De dagen worden korter, de groei neemt af en ondanks dat alles nu nog zo groen is, verschijnen hier en daar toch voorzichtig de eerste herfstkleuren.
Vergeet vooral ook niet te genieten van de najaarsbloeiers zoals Liriope (leliegras), Euonymus (kardinaalsmuts), Anemone, Cimicifuga (zwarte zilverkaars), de mooie grassen, ect.
En vergeet ook niet De Tuinen van Appeltern te bezoeken, ook zo mooi op dit moment!

De herfst komt er aan. Misschien wel zo’n prachtige Indian Summer, net zoals in Noord-Amerika, waar met name de vele Acersoorten (esdoorns) om voorrang ijveren. Die herfst die komt er wel, alleen zullen we wat geduld moeten hebben. Niet erg, want daarvoor hebben we al meer dan 2 maanden prachtig weer.

We kunnen ons er wel alvast op voorbereiden, maar de natuur verrast ons steeds weer.
Op naar een mooie herfsttijd, op naar een natuur in vuur en vlam. Geniet zoveel het kan, vier seizoenen lang.

Jan-Hein Stadhouders