Home | Nieuws | De eikenprocessierups weer volop gesignaleerd...

De eikenprocessierups weer volop gesignaleerd...

Woensdag 19 Juni 2019

De eikenprocessierups kan gevaar opleveren voor de volksgezondheid.

De brandharen van de rups vormen voor mens en dier een gevaar voor de gezondheid. De haren zijn 0,2 tot 0,3 millimeter lang. Elke rups heeft er honderdduizenden van. Het zijn pijlvormige haren, die bij een bedreiging worden afgeschoten. De haren kunnen dan makkelijk de huid, de ogen en de luchtwegen binnendringen. De stoffen die van de haren afkomen veroorzaken een op allergie lijkende huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten vanzelf.

Niet alle personen zijn even gevoelig voor de brandharen. In zeldzame gevallen kunnen andere verschijnselen ontstaan, namelijk braken, duizeligheid en koorts.

De rupsen hoeven niet te worden aangeraakt om in contact te komen met de brandharen. De haartjes verspreiden zich met de wind en kunnen zo in contact komen met wandelaars of fietsers. De haren verschijnen vanaf ongeveer half mei tot eind juni op de rupsen. De haren blijven ook na het vertrek van de rupsen in de nesten, die aan de stammen en dikke takken hangen, aanwezig. Na jaren kunnen deze nesten bij aanraking nog overlast veroorzaken. Dieren, met name honden en paarden, kunnen last hebben van de brandharen van de rups

(bron: Wikipedia)

Ziet u eikenprocessierupsen langs de openbare weg? Neemt u dan contact op met Gemeente Oss, telefoonnummer 14 - 0412. Zij kunnen hier actie op ondernemen.
Heeft u last van eikenprocessierupsen in uw privétuin? Neemt u dan contact op met Stadhouders Hoveniers. Wij kunnen professionele bedrijven inschakelen om dit voor u te regelen.
Op dit moment kan vanwege drukte een wachttijd zijn ontstaan. Ga in géén geval zélf aan de slag met de nesten.